Bugun...


Fransa'dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika’nın Sahel bölgesinde 7 yıldır 5 ülkede devam eden Barkhane Operasyou'nun sona erdiğini duyurdu.

facebook-paylas
Tarih: 10-06-2021 21:30
Fransa'dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2014 yılından bu yana Afrika’nın Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsamında devam eden Barkhane Operasyonu'nun sona erdiğini duyurarak, Sahel'deki Fransız askeri varlığının derin bir dönüşüm yaşayacağını açıkladı. "Zamanı geldi. Sahel'deki taahhüdümüzün devamı aynı şekilde olmayacak" diyen Macron, yeni bir uluslararası güç çağrısında bulundu. Macron, Barkhane Operasyonu'nun bir dış operasyon olarak sona erse de bölge ülkelerinden talep edenler ile işbirliğine devam edeceklerini belirterek, bu yeni işbirliğinin yöntemlerinin haziran ayı sonuna kadar bir koalisyon toplantısında belirleneceğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Macron, "Fransa'nın dış operasyonları çerçevesindeki kalıcı mevcudiyeti, devlet ve devlet hizmetlerinin siyasi istikrara dönüşü ve egemen devletlerin seçiminin yerini alamaz" dedi.

Barkhane OperasyonuBarkhane Operasyonu

Fransa'nın şu anda Sahel bölgesinde terör örgütleri ile mücadele kapsamında 5 bin 100 askeri bulunuyor. Fransız ordusu 2013'ten bu yana Mali, Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Çad'daki güçleri destekliyor.

2013'TEN BERİ 50 FRANSIZ ASKERİ ÖLDÜ

Fransa, 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 2014'te "Barkhane Operasyonu'nu" başlatmıştı. Operasyonda 7'si bu yıl olmak üzere 2013'ten bu yana 50 Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde terörle mücadelesine destek için oluşturulan "G5 Sahel Gücü" adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgedeki terör gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı da mücadele eden G5 Sahel Gücü'ne uluslararası camiadan da destek veriliyor.

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların mevcudiyeti, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.




Kaynak: Anadolu Ajansı



YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
YUKARI