Bugun...
HALEP DERLER YİĞİT VATANI


Mustafa Yürekli
 
 

facebook-paylas
Tarih: 02-05-2016 20:45

Ne zaman medyada Halep haberiyle karşılaşsam ciğerim yanar. Halep Rus bombalarıyla harap oluyor, viran oluyor.  Halep’in maruz kaldığı Rus felaketi karşısında bir Müslüman olarak kendimi çok aciz hissediyorum, bu durumdan çok acı duyuyorum.

Aslında Antep ve Urfa coğrafi, kültürel ve ekonomik bakımdan Halep’in birer parçasıdır; Halep'te halen çok sayıda Türkmen yaşamaktadır. Halep birçok Osmanlı mimari ve sanat eserinin bulunduğu ve sokaklarında Türkçenin konuşulduğu bir şehirdir. Nüfus ve kültür yapısı itibariyle Güneydoğu Anadolu'nun devamı niteliğinde ve Kilis'ten sadece 60 km ileridedir. "Halep oradaysa arşın burada" deriz. Atasözlerimizde, deyimlerimizde, türkülerimizde köklü bir yere sahip olan Halep’i günlük hayatımızda adeta yaşarız. Adana, Hatay, Kahraman Maraş,  Gazi Antep ve Şanlı Urfa neyse Halep de odur: Uğruna ölünesi güzelim şehirlerimizden biridir.

Biz Adanalılar için Halep Osmanlı döneminde bağlı olduğumuz bir kültür merkeziydi. Çünkü Halep, I. Dünya Savaşı öncesinde İstanbul ve Kahire'den sonra Osmanlı Devleti'nin üçüncü büyük şehri durumundaydı. Adanalılar, bağlı oldukları Halep’i İstanbul ve Kahire'den daha yakın bulurlar. Halepli komşularımızı saygıyla, sevgiyle anıyorum şimdi.. Haleplilerin sığınmacı yakınları mahallemizi nasıl etkiledi acaba?

17'nci yüzyıl, bir Osmanlı eyaleti olarak Halep'in nüfusunun ve ticari zenginliğinin en yüksek noktaya ulaştığı dönemi teşkil eder.  Halep Osmanlı karakteriyle diğer bölge şehirlerine kültür sanatta  öncülük yapmıştır. Bu etki, dönemin mimari eserlerinin inşa tarzında, mutfağında, hatta müziğinde dahi görülür. Şair Nabi hayatının 22 yılını Halep'te geçirdi.  

Halep, kader birliği yaptığı İslam milletine karşı tarihte yiğitleriyle üstüne düşen görevi yerine getirmiştir:  10'uncu ve 11'inci yüzyıldan itibaren Irak ve Suriye'de görünmeye başlayan Oğuz boyları,1096 yılında Haçlı seferleri başladığında Selahattin Eyyubi komutasındaki Müslümanlara katılarak Haçlılara karşı bölgeyi savundu. Çanakkale Şehitliğinde yoğunluklu Halepli kahramanların mezarları hemen dikkat çeker. 

Karacoğlan "Koca Halep derler yiğit vatanı" diye seslenir. Yaşar Kemal’in Kadirli, Gökçedam (Hemite) Köyü'nden derlediği bu türküyü, İsmail Şahin’in sesinden dinliyorum şimdi:

“Koca Halep derler yiğit vatanı
Aramazlar gurbet elde yiteni
Ak göğsün üstünde çakır dikeni
Bitmeyince gönül yardan ayrılmaz”

Bir de Aşık Garip'le birlikte Halep'i yad ediyorum:

"İşte geldim gidiyorum

Şen olasın Halep şehri

Çok ekmeğin tuzun yedim

Helal eyle Halep şehri."

Ben kardeş şehirler olgusunu Halep’ten öğrendim; onun kazandırdığı duyguyla yaklaşırım bütün İslam şehirlerine. Anadolu Müslümanları için Halep neyse, Mekke, Medine, Kudüs, Kahire, Bağdat ve Şam da odur..

Şimdi Halep bombalanıyor. ABD, Rusya ve İsrail, Türkiye ve Suriye’yi Halep derler yiğit vatanından vuruyor.

Halep'i savunmak, hem Ankarayı savunmaktır, hem Mekke, Medine ve Kudüsü savunmaktır hem de Tahran'ı, Riyad'ı, Kahire'yi, Şam'ı ve Bağdat'ı..

 

 

 

 



Bu yazı 2908 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI