Bugun...
RUSYA’NIN İPLERİ ABD’NİN ELİNDE


Mustafa Yürekli
 
 

facebook-paylas
Tarih: 01-12-2015 23:52

Rusya’nın Türkiye’ye dönük suçlamaları nereye kadar gidebilir? Ankara-Moskova hattındaki gerilimin düşme şansı var mı? Türkiye Rusya’yı nasıl dengeleyebilir?

Putin’in Türkiye’ye dönük suçlamaları ve Erdoğan’ın cevapları, uçak krizini çok yeni bir noktaya taşıdı. Ankara, bu krizde yıllardır ertelediği İslam Birliği ittifakı yerine yine Batı’yla ittifakını değerlendirmeye çalışacak..

Türkiye, İslam Birliği’ne yönelince, bu amacından vaz geçmesi ve Batı’nın bir parçası olarak kalmayı sürdürmesi için hep olağanüstü olaylara sahne oluyor. Türkiye, Rus uçağını düşürerek  ABD’nin oyununa geldi; Ankara krizi düşürmek için özür dilemeyerek Rusya’nın baskısını daha fazla hissedecek, böylece ABD ve AB’ye iyice yaklaşacak. Batı’dan gelen ‘gerilimi düşürün’ çağrısına her şekilde cevap verecek. Rusya’nın ipleri, ABD’nin elinde. Rusya mutlaka uçağın intikamını almaya çalışacak. Türkiye’yi üzecek her türlü hamleyi yapmaktan çekinmeyecek.  

Dünya alem biliyor ki Rusya’nın amacı Ankara’yı yalnızlaştırıp Suriye’ye yerleşmeyi kendi açısından daha kolay hale getirmek! Türkiye'nin tam da Batıya ihtiyacı olmadığını, sorunlarını kendisinin çözebileceğini anladığı zamanda, uçak krizini bahane eden Putin; Türkiye’deki İslamlaşma tartışmalarına hassas yaklaşan Batı’yı şüphelendirmek için “Hükümet, kendi ülkesini İslamlaştırıyor” tezini ortaya attı. Kuşkusuz Putin’in gerçekten Türkiye’nin İslamlaştığına ilişkin bir endişesi olsaydı Erdoğan’la birlikte Moskova’da cami açmazdı.

IŞİD’in petrol ticaretiyle ilgili iddialar daha önce de ortaya atıldı. Suriye’de muhalif grupların bile IŞİD’den petrol aldığı çok söylendi. Putin, Türkiye ve IŞİD arasındaki muhtemel petrol ticareti haberini de Türkiye’yi Batı’dan koparmak için yapıyor..

Türkiye, Suriye’de IŞİD’le karada savaşmaya ikna edilememişti. Suriye’de havadan bombalamayla sonuç alamayan ABD ve Avrupa devletleri, nükleer çalışmaları nedeniyle uyguladığı ambargoyu kaldırarak İran’ı ve Suriye’yi vaad ederek Rusya’yı karada savaşmaya ikna etmiş görünüyor.

Türkiye, Suriye sınırında dünyanın gözü önünde kışkırtıcı davranışlarla dikkatini çeken Rusya’nın uçağının düşürünce, yeniden Batıya yöneldi. Bu sonuç, Avrupa ülkelerini memnun etti. Suriyeli sığınmacılar sorununu Türkiye’nin sırtına sarmak için fırsat oldu. Türkiye, 72 koşula bağlanan serbest geçiş hakkı için sığınmacıların geri iadesini kabul etti. Rusya, Türkiye’yi Avrupa’nın tampon bölgesi olmaya zorluyor.

Ankara’nın gerilimi düşürme eğilimine karşın Putin’in ‘özür dileyin’ ısrarının da, Rusya’nın Suriye’deki stratejik hedeflerinden kaynaklandığı belli. Rusya-İran ve Esad rejimi ittifakı, PYD ve YPG'yle de iyi ilişkilerini önümüzdeki günlerde artıracak ve Rusya; Türkiye’nin “YPG’nin Fırat’ın batısına geçmesine izin vermeyiz” diyen Türkiye’yi riske sokmak için YPG’yi Fırat’ın batısına geçirmeye çalışacak. Bu durumda hiç şüphesiz Türkiye’nin kendisini gelişmelere müdahil hissetmesi riski doğuyor. Rusya ve İran, Türkiye’nin de ordusunu IŞİD’le savaşa çekmek istiyor.

Ankara-Moskova hattındaki gerilimin düşmesi ya da düşmemesi, tüm bölge halkının geleceği için hayati önem taşıyor. Putin, Suriye’ye yerleşmek için bir fırsat yakaladı ve bu fırsatı başarıyla sonuçlandırmak istiyor; bu durumda her şeyi ama her şeyi yapacak. ABD ve AB’nin Rusya karşısında yalnız bıraktığı Ankara’nın çok dikkatli bir şekilde gerilimi soğutması şart. Bu yüzden dünya bugün Putin’den çok Erdoğan’ın ne yapacağını takip ediyor.

Rusya’nın üzerine gidilmemesi ve terörle mücadeleye odaklanılması gerekiyor. Türkiye’nin özür dilemesi elbette çok zor.  Türkiye, sınır birliklerini takviye ederek, zaman zaman sınır ötesi operasyonlar da düzenleyerek şimdiye kadar olduğu gibi PYD ve YPG'yle mücadele edebilir. Türkiye, Rusya’yı dengelemek için Pakistan ve Afganistan’ı yanına alıp Hazar çevresinde yeni ittifak kurarak İslam Birliği’ne de yönelebilir.



Bu yazı 1615 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI