Bugun...


BEDİR ACAR: Ya İstiklal Ya Ölüm
Bir hayli emek sarf edildiği, detaylı bir çalışmanın ürünü olduğu anlaşılan dizi, nefes nefese bir ilk bölümle çıktı seyirci karşısında.

facebook-paylas
Tarih: 18-03-2020 17:28
BEDİR ACAR: Ya İstiklal Ya Ölüm

İstanbul’u işgal eden İngilizler sabaha karşı 05.45'te Şehzadebaşı Karakolunu basarak 61 askerin üzerine rastgele ateş açtı.

Karakolda Onuncu Kafkas Fırkası ve Mızıka Takımı erleri bulunuyordu. Askerler uykuda ve silahsızdılar. 4 er açılan ateş sonucu şehit düştü. Tarih 16 Mart 1920.

O kadar da uzak bir tarih değil. İstanbul’un işgal yılları…

İngilizler Meclis, Babıali, posta ve telgraf idaresi, Darülfünun, Harbiye Nezareti gibi stratejik alanlara saldırıyorlardı. (Benzerini FETÖ 15 Temmuz’da gerçekleştirmek istedi.)

İçimizdeki İngiliz muhibleri o katliamı biliyor mudur acaba?

TRT’nin yeni dizisi ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ işte bu baskın sahnesiyle başlıyor. Dizinin birinci bölümü, tam da işgalin 100. yıl dönümünde, 16 Mart 2020 Pazartesi akşamı yayınlandı.

Yönetmen koltuğunda Yasin Uslu’nun olduğu yapım, İstanbul’un işgal edildiği 16 Mart 1920 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açıldığı 23 Nisan 1920 arasındaki 6 haftalık süreci izleyiciye aktaracak.

Dizide Mustafa Kemal Atatürk'ü oyuncu İlker Kızmaz canlandırıyor.

Bir hayli emek sarf edildiği, detaylı bir çalışmanın ürünü olduğu anlaşılan dizi, nefes nefese bir ilk bölümle çıktı seyirci karşısında.

Dönemin önde gelen simalarının yer aldığı dizi, hızlı kurgusu ve akıcı hikayesiyle kendini izlettirmeyi başardı kanımca.

Dizinin bir başarısı da, dönem atmosferini iyi yansıtması… Çarşıları, sokakları, kahvehaneleri, Pazar yerleriyle yaşayan bir İstanbul fotoğrafı sunması…

Başrol oyuncusu İlker Kızmaz’ın da rolüne yakıştığını söylemek mümkün.

Kazım Karabekir, Rauf Bey, Cemal Paşa, Vasıf Bey, Halide Edip Adıvar, Mehmet Akif Ersoy gibi simaların dizide yer alması, dönemi etkin aktörleriyle birlikte tanımak açısından önemli.

Tabi kadro bir hayli kalabalık ve konu böylesine hararetli olunca, karakter tanıtımı da hızlıca geçilmek zorunda kalınmış.

Kimin kim olduğunu anlamak biraz zorlayıcı ve baş döndürücü bir trafiği beraberinde getiriyor. Ancak unutmayalım, 5 bölüm daha var geride…

İstanbul işgali dolayısıyla mebusların Ankara’ya gitme çabaları, TBMM’nin kuruluş süreci ve Atatürk’ün İngilizlere karşı Anadolu’yu ve Hilafet yoluyla İslam dünyasını harekete geçirme çabalarının ele alındığı dizi, yakın tarih hatırlatması açısından son derece mühim.

Çünkü bilmiyoruz; tarihimize ilişkin pek çok ayrıntıdan bihaberiz. Hele ki genç nesiller…

Her şey kitaplarda kalıyor ama dönüp tarihin tozlu sayfalarını aralayanlar da azınlıkta.

O yüzden yaşadığımız zor yılları, nice zorluklarla bu noktaya geldiğimizi anlamamız açısından sinema ve televizyon, (hala) milyonlara ulaşabilen etkili bir iletişim aracı.

‘Acaba torunlarımız bugünleri hatırlar mı?’ diyen adama Mehmet Akif Ersoy’un verdiği cevap gibi: Torunlarımız unutursa şayet, tarih hatırlatır!

Bir ülkenin namusu olan Meclis salonunu çiğneyen, işgalcilere karşı gelenler için idam kararı çıkaran, Payitaht gazetelerine işgalin neden lüzumlu olduğunu yazdıran, uykudaki askerleri bile şehit eden İngilizleri ve bilumun işgalcileri unutmamalı ki tarih bize o günleri hatırlatmasın.




Kaynak: Akşam Gazetesi



YORUMLAR

HAYRİ BOSTAN
06-04-2020 14:04:00
Ben takip ediyorum. Keşke herkes izlese diyorum. Zamanlama da çok isabetli. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Hayatta olanlar varsa sağlık ve afiyetler versin. TRT Televizyonunu bu tür güzel yapımlardan dolayı kutluyorum.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
YUKARI