Bugun...


İran ile Suudi Arabistan 7 yıl sonra anlaştı: İlişkilerde buzlar eriyor
İran ile Suudi Arabistan yedi yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaştı.

facebook-paylas
Tarih: 11-03-2023 12:19
İran ile Suudi Arabistan 7 yıl sonra anlaştı: İlişkilerde buzlar eriyor

İran ile Suudi Arabistan, yedi yıl aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden tesis ediyor. İran, Suudi Arabistan ve Çin tarafından yapılan ortak açıklamada, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile Suudi Arabistan Devlet Bakanı Musaad bin Mohammed Al-Aiban’ın Çin’in başkenti Pekin’de 6 Mart’ta başlayan görüşmelerin ardından Tahran-Riyad arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaştığı duyuruldu. Sürecin yürütülmesi ve alınan karara ilişkin ayrıntıların netleştirilmesi için iki ülkenin dışişleri bakanlarının en kısa sürede bir araya gelecekleri belirtildi. Varılan anlaşma kapsamında İran ile Suudi Arabistan’ın iki ay içerisinde diplomatik ilişkilerinin yeniden başlatılacağı ve iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilikleri ve temsilcilikleri yeniden açacakları aktarıldı.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016 tarihinde terör suçuyla yargılanan ve Şii din adamı Ayetullah Nimr Bakır el-Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişi idam edilmişti. İdamın ardından İran’da protestolar gerçekleştirilmiş, Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ile Meşhed kentindeki konsolosluğu ateşe verilmişti. Mart 2015’te Yemen’de başlayan savaş nedeniyle kötüleşen ilişkiler, bunun üzerine tamamen kesilmişti.

Öte yandan, Tahran ve Riyad yönetiminden yetkililer, görüşmeler gerçekleştirmek için Irak’ın arabuluculuğunda Nisan 2021’de Bağdat’ta bir araya gelmişti.




Kaynak: Anadolu Ajansı



YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
YUKARI