Bugun...


MUSTAFA YÜREKLİ: Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması
Mustafa Cambaz, sadece foto muhabiri değil, fotoğraf sanatçısıydı. Atatürk Kültür Merkezi, Mustafa Camnaz’a Türkiye Ulu Camileri Fotoğraf Albümü hazırlatıp bastı.

facebook-paylas
Tarih: 12-06-2022 17:20
MUSTAFA YÜREKLİ: Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması

15 Temmuz darbe kalkışması sırasında Çengelköy’de şehit edilen Yeni Şafak gazetesi foto muhabiri Mustafa Cambaz anısına, bu yıl ilk kez düzenlenen fotoğraf yarışmasının ödül törenine katıldım. 10 Haziran 2022’de Büyük Çamlıca Camii 1071 Konferans Salonu'nda düzenlenen Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da teşrif ettiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etkili konuşmasından aldığım birkaç nota, rahmetli Mustafa Cambaz’la dostluğuma ve fotoğrafçılığına dair birkaç hususu yazacağım..

SEVDASINA BİZZAT ŞAHİTLİK ETTİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehit Mustafa Cambaz’ın şehadetine ilişkin "Şehidimizin davasına, ülkesine, milletine ve İslam ümmetine olan sevdasına bizzat şahitlik ettik." açıklaması çok dikkat çekiciydi.

Mustafa Cambaz’ı "Doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalmış bir muhacirdi"  diye tanıtmaya başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı Trakya Türklerinden olan Mustafa kardeşimiz Yunanistan'ın baskıcı politikalarına karşı cesurca mücadele vermişti. 'Yunan'a askerlik yapmam' diyerek Gümülcine'den İstanbul'a göç ettiğinde yeni evlenmiş bir gençti." diye anlattı.

Yeni Şafak gazetesinden ebediyete yolcu ettiğimiz üç dostumun, rahmetli Akif Emre, rahmetli Hamit Can ve şehit Mustafa Cambaz’ın  hatıraları hala sıcaktır. Her üç güzel insan da 2004 yılından itibaren Eyüpsultan’da yürüttüğüm Medya Platformu çalışmalarını gönülden desteklemişti. Cuma akşamları, Eyüp Sultan Sohbetlerine katılarak destekte bulunmuştu..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Cambaz’ın  kişiliğine ilişkin "İstanbul'u, özellikle boğazı çok sever, Türkiye'yi vatanı olarak görürdü. Dirayetli karakteri beşeri ilişkilere, işine de yansımıştır."  tespitlerinde hiçbir abartma yoktur.

Erdoğan, Cambaz'ın "Şahsiyetiyle, duruşuyla temayüz etmiş, dokunduğu her gönülde silinmez izler bırakmış bir kardeşimizdi. Doğruluk, dürüstlük, çalışkanlık ve samimiyetiyle mesai arkadaşlarına örnek olan İslam ahlakıyla donanmış vakur bir insandı. Zor da olsa sonunda ölüm de olsa hep Hakkın hakikatin, adaletin safında yer almayı tercih etti." taspitleri de hakikattir.

Cambaz istikamet sahibi, ahlakı güzel, iyi bir insandı. Ruhunun arılığını ve ahlaki kemalini eserlerine, çektiği fotoğraf karelerine yansıtmıştı.

Mustafa Cambaz'a ait bir internet sitesi var. Bu site, özellikle İstanbul camileri konusunda en sağlıklı bilgileri edinebileceğiniz bir ortamdır. İncelenince görülecektir ki Mustafa Cambaz, bir kayıt fotoğrafçısıdır. Bu nedenle bilgi notlarının sonunda fotoğrafların çekildiği tarih yer almaktadır. Fotoğraf altlarında mekânlarla ilgili bilgi notları ve yorumlar yer almaktadır. Çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiler ışığında yazılan bu notlarda, kişisel gözlem ve yorumlara da yer verilmiştir.

10 BİN FOTOĞRAF ÇEKTİ

Erdoğan, Cambaz'ın kayıt fotoğrafçılığı olarak gördüğü mesleğinde, 2000'li yıllardan itibaren tüm Türkiye'yi adım adım dolaşıp, 10 binin üzerinde fotoğraf çektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni Şafak'ta görev yaptığı sırada ülkemizin dört bir yanındaki 118 ulu caminin binlerce fotoğrafını çekerek, büyük bir arşiv bırakmıştır. Mustafa kardeşimiz, çileli hayatı, mesleği, çektiği fotoğraflar yanında şehadetiyle de adını tarihimize nakşetmiştir. Nitelikli ve özgün çalışmalarıyla öne çıkmış son derece başarılı foto muhabiriydi." dedi.

Mustafa Cambaz, sadece foto muhabiri değil, fotoğraf sanatçısıydı. Atatürk Kültür Merkezi, Mustafa Camnaz’a Türkiye Ulu Camileri Fotoğraf Albümü hazırlatıp bastı. Albümü elime alıp teşekkür yazısını okumaya başlayınca; Mustafa Cambaz’ın kurum başkanı Prof.Dr. Turan Karataş, başkan yardımcısı Şaban Abak ve Yeni Şafak gazetesinden Mehmet Şeker’e gönül borcunu ödeyen ifadelerini okuyunca duygulandım.. Üçü de; Turan Karataş, Şaban Abak  ve Mehmet Şeker 1980’li yıllardan beri, kırk yıllık dostumdu. Albümde dikkatimi çeken bir husus da çalışma sırasında rahmetli Prof.Dr. Semavi Eyice Hocadan destek almasıydı.

Mustafa Cambaz, Türkiye Ulu Camileri Fotoğraf Albümü’nün sunuş yazısında şöyle diyor:

"Anadolu’da bir çok il ve ilçenin merkezinde, Selçuklu ve Beylikler dönemi yadigarı ulu camiler yükselir. Mimari ve süsleme açısından bulundukları yerdeki diğer camilerden daha özellikli olan ulu cami, mozaik çini süslemeli tuğla minaresi, dantel gibi örülmüş taç kapısı, gösterişli taş veya çini mihrabı, kündekâri ahşap minberi, gotik taş kemerleri yahut ahşap direk ve tavan süslemeleriyle döneminin en iyi örneği olarak öne çıkar.

Fotoğraflanacak detayının fazla olması, her fotoğrafçıda olduğu gibi bende de ulu camilere karşı özel bir ilgi uyandırdı. Türkiye sınırları içindeki ulu camileri fotoğraflarla kayıt altına almanın ve bir albüm kitapta toplamanın gerektiğini düşünüyordum. Çünkü fotoğraf en önemli belgedir. Anadoluda bağımsızlık sembolü olarak yükselen bu yapılarla ilgili araştırmalara başladığımda, ulu camilerin hepsini bir arada toplayan bir çalışmanın henüz yapılmadığını gördüm." demiş.

Mustafa Cambaz, Türkiye Ulu Camileri Fotoğraf Albümü’nün çekimine ilişkin de şu küçük notu düşmüş: "Bazılarının beton binalar arasında sıkışıp kalmaları ve kargacık burgacık yapılarla perdelenmiş olmaları, işimi epeyce zorlaştırdı. Civardaki binaların çatılarına, evlerin balkonlarına çıkarak müsait ve münasip görüş alanları bulmaya çalıştım. Anadolu Türk mimarisine canlılık getiren bu yüksek kütür ürünü eserleri, elimden geldiğince tüm yönleriyle fotoğraflara yansıttım. 2015 yılı içindetoplam dört ay süreyle bütün Türkiyeyi gezerek 118 ulu camiden 10 bin kadar fotoğraf çekip AKMB’ye teslim ettim." Ruhunu arındıran bu çalışmadan kısa bir süre sonra da şehadete yürümüş olmalı.

ÖMRÜNÜ ŞEHADETLE TAÇLANDIRAN SANATÇI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Cambaz’ın  şehadetine ilişkin olarak "15 Temmuz gecesi hiç düşünmeden, yanından bir an olsun ayırmadığı fotoğraf makinesini dahi almadan meydanlara ilk koşan kahramanlar arasındaydı. 'Kalkışmayı yapanlar kalktıkları gibi oturamamalı' diyerek sokağa fırladığı o gece şehadet şerbetini içen 251 kardeşimizden biri de Mustafa'ydı.

Mustafa ile kahramanca toprağa düşen 251 insanımız, o gece bize canları pahasına istiklalimizi ve istikbalimizi hediye ettiler.

Yeni Şafak gibi basınımızın yüz akı gazetelerimizin güçlü desteğiyle emperyalistlerin emellerini gerçekleştirmelerine izin vermedik." dedi.

YARIŞMA, BASINA YENİ YETENEKLER KAZANDIRACAKTIR 

Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Ameller niyetlere göredir" hadisinin yazılı olduğu bir hat tablosu hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Şafak gazetesine, kendilerini böylesine anlamlı bir ödül merasimi vesilesiyle bir araya getirdikleri için teşekkür etti: 

"Bu sene ilkini gerçekleştirdiğimiz yarışmanın inşallah her yıl prestijini arttırarak yoluna devam edeceğine inanıyorum. Şüphesiz bu tür yarışmalar, adını taşıdıkları değerlerimize sahip çıkma yanında yeni kabiliyetlerin keşfedilmesine de imkan sağlamaktadır. Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması da inşallah basın dünyamıza yeni isimlerin, yeni yeteneklerin katılmasına vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödüle layık görülen foto muhabirlerini de tebrik ederek başarı diledi. Jürinin titiz çalışmasıyla belirlenen 3 farklı kategoride, toplam 9 kişiye ödüllerinin takdim edileceğini aktaran Erdoğan, 2021'e damgasını vuran haber fotoğrafları dalında ödüle layık görülen Elif Öztürk, İsa Terli ve Mustafa Çiftçi'yi, kültürel ve tarihi fotoğraflar kategorisinde ödül alan Ümmü Kandilcioğlu, Caner Başer ve Aytaç Ünal'ı, yeni nesil fotoğraflar dalında ödül alan İsmail Coşkun, Muhammed Enes Yıldırım ve Ramazan Çırakoğlu'nu yürekten kutladı.

Ödül alsın ya da almasın yarışmaya katılan herkese ve jürinin saygıdeğer üyelerine emeklerinden dolayı şahsı, ülkesi ve milleti adına şükranlarını sunduğunu belirten Erdoğan, "Yarışmaya iştirak eden tüm kardeşlerimizin şehit Mustafa Cambaz'ın emanetine ve mirasına hakkıyla sahip çıkacaklarını ümit ediyorum." dedi.

Mustafa Cambaz, tarihe ve hayata medeniyet perspektifinden bakardı. Aşkla çektiği fotoğraflardan geriye büyük bir arşiv bıraktı. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Mekanını cennet, makamını ali eylesin..




Kaynak: Haber 7



YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
YUKARI