Bugun...


MUSTAFA YÜREKLİ: Türk Dünyası Sinema Zirvesi
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, zireve öncesi basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, kültür aktarımı için sinema sektörünün çok önemli olduğunu; sinema sektörünün paydaşlarını bir araya getirerek aralarındaki hukuku ilerletmenin hem bu sanatı geliştireceğini hem de kültürel etkileşimi en üst noktaya çıkaracağını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 12-11-2022 16:26
MUSTAFA YÜREKLİ: Türk Dünyası Sinema Zirvesi

Ne kadar sevinsek azdır, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da göğüsleri kabartan bir olay gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 – 5 Kasım tarihleri arasında 2022 yılı "2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali"ni düzenledi. Festivalle Türk dünyası sinemasının teorik ve pratik, ilmi, fikri ve teknik alt yapısının sinema profesyonellerinin yanı sıra genç kuşakların ilgisine de sunuldu..

Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen "2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali"nin ödül töreni, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ev sahipliğinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. 

Törende Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Ahmet Misbah Demircan çok güzel, çok önemli bir iş çıkardı: Festival kapsamında Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın Kültür Bakanları, sinema sektöründen oyuncular ve yapımcılar, kültür sanat camiasından birçok ünlü isim ödül törenine katıldı.

Her şeyden önce Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin izleyici ile buluşmasına öncülük edildi. Festival ne kadar sevindiricidir ki 148 Katılımcı sayısı ile 17 ülkeden 52 eserle Türkiye’den de 300 aşkın sinema sektör temsilcisinin katılımıyla büyük ilgi gördü. 

Festivalde, "TÜRKSOY Özel Ödülü" Yulduz Rajabova'ya, "Türk Kültürüne Katkı Ödülleri" Arslan Eyeberdiev, Rano Shodiyeva, Sadyk Sher Niyaz, Kanat Torebay ve Mehmet Bozdağ'a, "Vefa Ödülleri" Osman Sınav ve Türkan Şoray'a, "En İyi Film Ödülü Dilmurod Masaidov'a, "En İyi Yönetmen Ödülü" Vagıf Mustafayev'e, "En İyi Senaryo Ödülü" Semih Kaplanoğlu'na, "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü" Kalipa Tashtanova'ya, "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü" Kayrat Kemalov'a, "En İyi Belgesel Film Birincilik Ödülü" Furkat Usmanov'a, aynı kategoride ikincilik ödülü Aigul Cherendinova'ya ve üçüncülük ödülü de İsmet Arasan'a verildi. Törende, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'dan alan usta sanatçı Türkan Şoray, salondaki davetlilerce uzun süre ayakta alkışlandı. 

Hiç şüphe yok ki "Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali"yle Türk dünyasının kültürel ve sanatsal işbirliği imkanlarının arttırılmasına ve sinema sanatı vasıtasıyla müşterek tarihi, kültürel ve sosyal değerlerimizin güçlenmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunulmaktadır.  

Dolayısıyla bu büyük olay nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a ve tüm emeği geçenlere milletimiz adına teşekkür ediyorum.. Olup biteni hem bir bütün olarak görülmeye yarayacağı hem de önemini vurgulayacağı için geç de olsa bu yazıyı yazıyorum.

SİNEMA ZİRVESİ 

Dünyanın önemli ve aynı zamanda çok tüketilen sanat formlarından biri olan sinema, içinden çıktığı toplumun kültürel ve yapısal özelliklerini yansıtmanın yanında toplumsal anlamların üretilmesinde ve sürdürülmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle filmsel anlatılar, izleyicisini; düşünsel, duygusal, psikolojik, sosyolojik ve pedagojik olarak etkilemenin yanında sosyal hayatın nasıl işlerlik gösterdiğine dair birçok veriyi izleyicisine sunar. 

Sinema, sanatın ve estetiğin desteği ile toplumun içinde cereyan eden sosyal olaylara, hareketlere ışık tutarak yaşanılanları gösterebilme, izleyicileri harekete geçirebilme özelliğine sahiptir. Bunu gerçekleştirirken sosyal olayların görünmeyen yanını gösterebilme, fark edilmeyenleri fark ettirebilme becerisine sahiptir.

Dolayısıyla bu festival; sanat, sinema ve toplum arasındaki ilişkiye dair sosyolojik bakış açılarını ortaya çıkaran, tartışan Türk sinema camiasının özverili çalışmalarını içermekte, sinemanın parçası olduğu toplumu, hatta Türk alemini anlamada nasıl kullanılabileceğine dair gözlem yapma imkanı sunmaktadır. 

Sinema bir yönüyle de ülkelerin, şehirlerin tanıtımı, doğal güzelliklerin tanıtımı.. Sinema tarihi ve kültürel birikimin gelecek nesillere yansıtılması bakımından da çok önemli bir araç.. 

Bursa’da, "2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali" kapsamında Türk dünyasının müşterek kültürel mirasının ortak yapımlara dönüşebilmesi için gerekli zemini sunması amacıyla Sinema Zirvesi gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, zireve öncesi basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, kültür aktarımı için sinema sektörünün çok önemli olduğunu; sinema sektörünün paydaşlarını bir araya getirerek aralarındaki hukuku ilerletmenin hem bu sanatı geliştireceğini hem de kültürel etkileşimi en üst noktaya çıkaracağını söyledi.

Demircan, "Türk dünyasından buraya gelen ve ülkemizden festivale katılan yapımcılar, yönetmenler, oyuncular, bir sinemanın birlikte hareket edeceği zirveyi burada olgunlaştırmış olmak bizim için kıymetli. Bu sektörün paydaşlarını bir araya getirmek, onlarla iş birliğini teşvik etmek, onların arasındaki hukuku geliştirmek sonuçta hem sinema sanatını geliştirecektir ve hem de kültürel etkileşimi en üst noktaya çıkaracaktır." dedi.

"2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali" etkinlikleri boyunca Türk dünyasına canlı yayınlar yapıldı.. Haber bültenleriyle bütün bir dünyaya, Türk ve İslam alemine festival duyuruldu..

Etkinliğe, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk dünyası ülkelerinin bakan yardımcıları, yönetmenler, senaristler, oyuncular ve yapımcıların yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Türk dünyasının sinema camiası, tanışma, iletişim ve ilişki kurma imkanı buldu. Türk sinema camiası, kardeşliği, tanışmayı ve paylaşmayı ön plana çıkaran festival sayesinde büyük bir heyecanı paylaştı. Dileriz "Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali" gelişerek devam eder.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Kültürel etkileşimi sinema üzerinden gerçekleştirmenin hem ticaretimize hem sanayimize hem tanıtımımıza hem ilişkilerin daha yakınlaşmasına çok büyük katkısı oluyor." derken çok haklı..

"2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali"yle Bursa, tarih ve kültür şehri olduğunu bir kez daha vurguladı. Bursa, Osmanlı'nın kurucu başşehridir ve Anadolu coğrafyasının önemli nirengi noktalarından biridir. Bursa, Türk Dünyası Kültür Başkenti olma unvanına yaraşır bir hizmet sundu.

Bursa’da çarşıda, pazarda, sokakta, Kazakistan'dan, Kırgızistan'dan, Azerbaycan'dan kardeşlerimizin dolaşması büyük ve güzel bir tablo oluşturdu. Hayaller gerçek oluyor.

Bursa ‘Kültür Başkenti’ unvanını yıl sonunda, Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Şuşa'ya devredecek.. Bakan Ersoy, gelecek yıl 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa'da düzenlenecek "Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali"nin sembolü olan turna kuşu heykelini Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Karimov'a takdim etti.




Kaynak: Haber 7



YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
YUKARI