Bugun...


Somali kapıyı açtı! MSB: Afrika ülkelerinden talep geliyor
MSB Türkiye'ye Somali karasularında tam yetki veren anlaşma ve Somali ordusuna verilen eğitimler hakkında 'Somali önemli bir ‘rol model’ ve bu eğitimlerin uygulanması için Afrika’daki başka ülkelerden de talepler geliyor.' açıklaması yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 23-02-2024 13:16
Somali kapıyı açtı! MSB: Afrika ülkelerinden talep geliyor

Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis, X sosyal medya hesabından, ülkesinin, karasularının Türkiye'ye açılmasını da içeren savunma alanındaki işbirliği anlaşmasını duyurmuştu. Konu ile ilgili ve gelecek anlaşmalar hakkında Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından dikkat çeken açıklama geldi.

Bakanlık kaynakları, Türkiye ve Somali’nin yeni bir anlaşma imzaladığına dair sorular üzerine şunları söyledi:

“Dost ve kardeş ülke olarak gördüğümüz Somali’de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik olarak; eğitim, danışmanlık ve destek kapsamında icra ettiğimiz faaliyetler devam etmektedir. Somali Ulusal Ordusu’nun yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele edebilecek yapıya kavuşabilmesi açısından 10 yılı aşkın süredir destek sağlanmaktadır. Oluşum sürecine ve eğitimine katkı sağladığımız Somali Ulusal Ordusu; Somali’nin terörle mücadelesinde önemli bir başarı elde etmiştir. Bu başarı, Afrika coğrafyasında önemli bir ‘rol model’ oluşturmaktadır ve bu eğitim modelinin uygulanması için Afrika’daki başka ülkelerden de talepler gelmektedir.

Geçen hafta Somali Savunma Bakanının ziyareti esnasında imzalanan “Savunma ve Ekonomik İş Birliği Çerçeve Anlaşması”, ile ikili askerî ilişkilerimiz kapsamında, şu ana kadar yapılan faaliyetlerimizin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Somali'nin isteği üzerine  terörle mücadele konusunda verdiğimiz desteği deniz güvenliği alanında da vereceğiz. Böylece Somali’nin kendi karasularındaki yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede kapasite ve kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olacağız. Söz konusu anlaşmanın onay süreci devam etmektedir. Bu anlaşmanın, Türkiye-Somali ilişkilerine ciddi bir ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir.

 

 




Kaynak: Haber 7



YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
YUKARI