Bugun...
İSLAM MİLLETİNİN PETROL SİLAHI


Mustafa Yürekli
 
 

facebook-paylas
Tarih: 19-07-2022 17:06

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’a seyahatine çıkmadan önce Washington Post'ta yayımlanan "Suudi Arabistan'a neden gidiyorum" başlıklı yazısında amacını dünya kamuoyuna açıklamıştı. Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde gerçekleştirilecek Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısına katılacak, bu toplantıda KİK yöneticilerinin yanı sıra Mısır, Irak ve Ürdün yöneticileriyle de bir araya gelecek.. 

"15 Temmuz sonrası Türkiye’nin Batı’yla ilişkileri" başlıklı yazımda bu ziyarete ilişkin "Joe Biden, ABD’nin İslam alemi üzerindeki siyasi ağırlığını sergilemek istiyor. Bu amacını da Rusya’ya uygulanan yaptırımların sonuçlarını yumuşatmak için Ortadoğu’dan Avrupa’ya petrol sevkiyatında artış konusunda anlaşma yaparak gösterecek.. " demiştim. Köprünün altından çok su akmadı ama Ukrayna krizi yüzünden İslam dünyası da çok değişti. 

"Biden’in Filistin ve  Suudi Arabistan’a seyahati, fotoğraf çekiminden başka bir şey olmayacak! " dedim. Dediğim gibi de oldu: Joe Biden, Orta Doğu temasları kapsamında ve petrol krizinin gölgesinde ziyaret ettiği Suudi Arabistan'dan bırakalım anlaşma yapmayı, beklentilerini karşılayacak herhangi bir ciddi söz bile alamadan ayrıldı.

SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ

Joe Biden, Orta Doğu turuna 13 Temmuz'da İsrail'den başladı ve Batı Şeria'yı da ziyaret ettikten sonra Suudi Arabistan'a geçti.

Biden, 16 Temmuz'da Cidde'de düzenlenen KİK Zirvesi'nde iki gün boyunca temaslarda bulundu; dokuz Arap ülkesi lideriyle buluştu. Bu zirveden piyasaları sakinleştirmek için petrol üretimini artırma çağrısına cevap bekliyordu.

Ev sahibi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin daha önce ilan ettiği gibi petrol üretimini günlük 11 milyon varilden 13 milyon varile çıkarma kararı aldığını, bunun dışında ek kapasiteleri olmayacağını belirtti.

Ne var ki Veliaht Prens, petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarma planıyla ilgili herhangi bir takvim paylaşmadı.

BİDEN’İN MÜCADELESİ

Amerikan enerji piyasaları da biliyor ki, Biden'ın "Suudi Arabistan'a neden gidiyorum"  yazısında açıkladığı ziyaretin temel amacı, Körfez liderleriyle daha fazla petrol üretmelerini sağlayacak anlaşmalar yapmak ve böylece ABD'de gaz fiyatlarının düşürmek..  

Biden'ın Cidde'deki KİK Zirvesi'nde Körfez liderlerinden beklediği ölçüde petrol taahhüdü alamayışı ABD medyasında yankılandı. Medyada yapılan yorumlar, Suudi Arabistan ziyaretinin Biden’ın kaygılarını artırdığı yönünde.

Biden, ABD'de kasım ayında yapılacak ara seçimlerde, artan akaryakıt fiyatlarının kendisini aşağı çekmesinden endişeleniyor.

BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALDI

Biden yanlısı ABD medyası Bin Selman'ın "13 milyon varil petrol üretimi" sözünü zafer olarak yansıttı. Ancak bu sözün yerine getirilmesi çok zor. 

Çünkü Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, 16 Mayıs 2022'de yaptığı açıklamada, 13 milyon varil petrol üretimi hedefinin gerçekleşme tarihi olarak 2027 başını işaret etmişti. Dolayısıyla 13 milyon varil petrol üretimi hedefine ulaşmak için 4-5 yıllık bir dönem söz konusu.

Suudi Arabistan'ın günlük petrol üretimi şu an yaklaşık 11 milyon varil. Suudi Arabistan, günlük petrol üretimini hemen 12 milyon varile çıkarma gücüne sahip. Geliştirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Suudi Arabistan, 2027'ye kadar günlük petrol üretiminde yaklaşık 13 milyon varil petrol üretim gücüne erişecek.

Bu yüzden Biden, Suudi Arabistan’a seyahatinde sadece Arap liderlerle fotoğraf çekimi yapabildi.. Sanıyordu ki İslam ülkeleri ABD karşısında el pençe divan dururlar, emredileni yaparlar..

Biden, Suudi Arabistan’da boyunun ölçüsünü aldı..

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 

ABD Başkanı'nın enerji sektöründeki mücadelesi Körfez ülkeleriyle sınırlı değil.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışta Amerikan enerji şirketlerinin üretimlerinin de payı var. Biden, söz konusu şirketleri, zor bir küresel ekonomik durumda kâr etmekle suçladı.

OPEC, 2027'ye kadar günlük ham petrol talebinin yaklaşık 105 milyon varil olacağını tahmin ediyor. Bu da üreticilerin talebi karşılamak için petrol endüstrisinde ek yatırımlara ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.

Suudi Arabistan dışında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubundan petrol üretimini artırma yönünde hiçbir açıklama yapılmadı.

Suudi Arabistan ziyareti, Biden’ın kaygılarını iyice artırmış olmalı..

SUUDİ ARABİSTAN'DAN 'RUSYA' HAMLESİ

Suudi Arabistan’ın, elektrik üretimi için bu yılın ikinci çeyreğinde Rusya’dan mazot ithalatını ikiye çıkardığı belirtildi.

Reuters'ın aktardığı haberde, “Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, yazın soğutma talebini karşılamak ve kendi petrolünü ihracat için serbest bırakmak amacıyla ikinci çeyrekte elektrik santralleri için Rus akaryakıt ithalatını iki katından fazla artırdı” ifadesine yer verildi.

Refinitiv Eikon gemi takip sisteminin verilerine göre Suudi Arabistan, bu yılın nisan-haziran döneminde Rusya'dan 647 bin ton mazot ithal etti. Bir yıl önce aynı dönemde 320 bin ton mazot ithal edilmişti.

Haberde, Suudi Arabistan'a artan akaryakıt satışının ABD Başkanı Joe Biden'ın karşı karşıya olduğu sorunu gösterdiği kaydedildi. Ayrıca birçok ülkenin Rusya'dan alımları yasaklarken Çin, Hindistan ve bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin aksine ithalatı artırdığı kaydedildi.

PETROL SİLAHI

Bu konu üzerinde durma amacım, petrol üreten İslam ülkelerinin elindeki petrol silahına dikkat çekmek..

Başta Azerbaycan, Suudi Arabistan, Irak, Suriye olmak üzere petrol üreten İslam ülkeleri birkaç yıl kuyuları kapasalar kapitalist dünya sistemi yerle bir olur.

Bakmayın siz petrol üreten İslam ülkelerinin mevcut yönetimlerinin kuyuları kapatmaya gözlerini karartamayışına..

‘İslam milletinin elinde petrol silahı atom bombasından daha etkili bir silah olabilir..’ düşüncesini akılda geçirmek bile Müslümanı uyanık ve diri tutmuyor mu?

Akdeniz’in güney kıyılarını ve doğusunu İslam ülkeleri tutmuş ve buradaki enerji kaynakları İslam milletinin elinde.

Daha ne silahlar var..

Yeter ki Müslümanlar gündemlerine birlik ve bağımsızlığı alsınlar. Gerisi gelir.

Yazıyı Bakara Suresi’nin son ayetiyle bitirmek istiyorum: ‘Allahım! Kafir, İslam düşmanı, İslamofobik dünya güçlerine karşı biz Müslümanlara, İslam milletine yardım et..’ Amin.

Haber 7



Bu yazı 2393 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI