Bugun...
AKTÖR TARİH PERSPEKTİFİYLE OLUNUR


Mustafa Yürekli
 
 

facebook-paylas
Tarih: 07-10-2023 18:53

Uluslararası ilişkilerde olayları tek tek ele alınca bilgi ve düşünce parçalanır; tarif perspektifi kaybedildiğinden bir devletin uyguladığı strateji ve taktiklerde yanlış yapmak kaçınılmaz olur. Olayların dilini bilmeyen ne tarihi okuyabilir ne de politika yapabilir.

Açık konuşmak gerekirse İsrail’in Kudüs’ün başkent ilan etmesi ile  Ukrayna Savaşı’nda izlediği politikada somutlaşan Avrup’ya politikası ve "Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru" projesinin hazırlanması arasında bir ilişki vardır. Bu üç olayla eş zamanlı olarak öncelikle Avrupa’da, genelde dünyada İslamofobi’nin yayılması, İsrail ve Amerika Birleşik Devletler’inin birlikte yürüttükleri küreselleşme stratejisine işaret etmektedir.

ABD, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Hazar ve Hint denizlerinde üstünlük sağladı; Asya’da İslam ülkesinin doğal kaynaklarını Çin, Rusya ve İngiltere ile paylaşıyor.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 liderler zirvesinde yaşanan en önemli gelişmelerden biri olan Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İsrail rotasını izleyerek Avrupa'ya ulaşacak olan "Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru" projesi, Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa'yı İsrail üzerinden ABD’ye bağlamaktadır.

Rusya, Ukrayna’ya; ABD de İran’a atom bombası atarak nükleer savaşı başlatabilirler; mevcut dehşet dengesi artık sürdürülemez hale geldi.

Bir devlet, uluslararası ilişkilerde tarih perspektifiyle aktör olur.

Türkiye, Karabağ’da ve Kıbrıs’ta gösterdiği sağlam duruşu Filistin’de de almak zorundadır.

Filistin’de diplomasi ve hukuk tıkanmıştır; yakın tarihteki gelişmeler artık askeri güç göstermeyi zorunlu kılmaktadır.  

Filistin, Filistinlilere bırakılmayacak kadar değerli ve önemlidir.

Kudüs’ü lanetli Siyonist işgalcilere terk etmek tarihin sonu olacaktır; İslam milletinin kökünü kazıyacak vahşetin önünü açacaktır.

İslam devi, tarihi uykusundan artık uyanmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı, tüzüğünde küçük bir değişiklikle İslam Devletleri Topluluğu olarak ilan edilmelidir. CENTO'nun devamo olan Ekonomik İşbirliği de İslam Devletleri Topluluğu Güvenlik Konseyi olmalıdır. Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan zaten belli bir yol aldı.. Görünen köy kılavuz istemez.

İslam Devletleri Topluluğu, dünyada emperyalizmi ezecek tek güçtür.

Allahım, barbar Siyonistlere karşı Filistinli kardeşlerimize yardım  et, fetih ihsan eyle.



Bu yazı 3332 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI