Bugun...
POETİKA VE ŞİİRLER: 1.Dini, Tarihi ve Edebi Açıdan Kudüs


Mustafa Yürekli
 
 

facebook-paylas
Tarih: 12-08-2022 21:50

Edebiyat tarihinde geriye dönüp bakarak Filistin davası ya da Kudüs duyarlılığının gelişmini tespit etmeye çalışan metinlerden biri de ‘Dini, tarihi ve Edebi Açıdan Kudüs’[1] kitabıdır. Kitap Sezai Karakoç’un öncü rolünü tespitle haklı olarak dikkatleri üzerinde toplamayı hakkediyor:

"Modern Türk edebiyatında Kudüs konusu özellikle 1960’lı yıllardan itibaren Sezai Karakoç’un öncülüğünde, ele alınan konuların başında gelir. Kudüs teması, klasik Türk şiirinde 14. Yüzyıldan itibaren sıkça işlenmesine karşın çağdaş Türk şiirine oldukça geç bir dönemde girmiştir. Bu durumu, Osmanlının son dönemleri ile Cumhuriyet dönemini kapsayan köklü medeniyet değişikliği teşebbüslerdir; 1967 Arap-İsrail Savaşı, Türkiye’deki ilgisizliğin son bulduğu, hem Müslüman coğrafyaya hem de Filistin ve Kudüs’e dair belli bir duyarlılığın gelişmeye başladığı bir kırılma noktasıdır."  

Çağdaş dünyada İslam milletinin meselelerine duyarlı bir Müslüman şair olarak Sezai Karakoç, Filistinlilerin haklı davasına aydın desteği sağlama ve bunu Türkiye’nin dış politikasını etkileyecek boyuta  taşıma konusundaki çabalarıyla estetik duruşunu güçlendirmiştir.

Sezai Karakoç, İslam şiirinin güçlü damarlarından olan Türk şiirinin diriliş çığırını açarken hem aydın seferberliğini başlatmış hem de modern şiirin tıkandığı noktalara açılım getirerek birkaç kuşaktan önemli sayıdaki şaire rehberlik yapmıştır.

‘Dini, Tarihi ve Edebi Açıdan Kudüs’ kitabı, Sezai Karakoç’un şairler üzerindeki etkisine değinisiyle de önemli bir çalışma niteliği taşımaktadır:  

"Karakoç’un bu tarihten başlayarak günümüze değin Filistin davası olarak benimsediği ve öncülük ettiği bu çığır, zaman içerisinde yankı bularak Mehmet Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Arif Ay, Nuri Pakdil, Abdurrahim Karakoç, Hüseyin Atlansoy, Kemal Sayar, Osman Sarı, Recep Garip, Ferman Karaçam, Ali Göçer, Gökhan Akçiçek, Mustafa Miyasoğlu, Bekir Oğuz Başaran, Cahit Yeşilyurt, İlhami Çiçek, Ahmet Mercan, Mustafa Yürekli, Bünyamin Doğruer, Mürsel Sönmez, Cevat Akkanat, Tarık Tufan, Metin Ünal Mengüşoğlu, Cengiz Numanoğlu, Ali Akbaş, Yusuf Kaplan, Şeref Akbaba ve Özcan Ünlü gibi şairlerin de dahil olduğu geniş bir kadroya ulaşır."

Açık söylemek gerekirse, gerek seçimde gerek sıralamada özensizliğine rağmen; Sezai Karakoç’un öncülüğü anılarak Flistin Davasına destek kadrosu olarak adlandırması nedeniyle listede adımın geçmesinden mutlu oldum.

Bilindiği gibi edebiyatımızda ve özellikle şiirimizde Kudüs teması yaygın bir şekilde işlenmektedir. Dolayısıyla Kudüs sevdalısı ve Filistin davasını destekleyen şair, yazar ve sanatçılar listesi bu kadar değildir; ayrıca yıllar içinde uzar gider..

 

[1] Dini, tarihi ve Edebi Açıdan Kudüs, Dün Bugün Yarın Yayınları, İstanbul, 2018. s. 370.

 



Bu yazı 4448 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI