Bugun...
RUSYA’NIN ASTANA ZAFERİ


Mustafa Yürekli
 
 

facebook-paylas
Tarih: 25-01-2017 20:39

Astana’daki masada, Rusya, dolaylı olarak İran, kendileri açısından zaferle sonuçlanan görüşmeleri rahatça istedikleri istikamette yönlendirmiştir.

Rusya, Kırım işgal etmesinden sonra kuzeyden çevrelediği Türkiye’yi bir yandan Esad ve PKK’yı destekleyerek güneyden kuşatmayı da ihmal etmiyor. Rusya ve İran, Irak ve Suriye’deki PKK’yı destekleyerek Türkiye’yi güneyden daha fazla çevrelemeye ve sıkıştırmaya çalışmaktadır. Zaten Rusya, Ermenistan ile yaptığı ittifak ve İran’la olan sıcak ilişkileri sayesinde Türkiye’yi doğudan da çevrelemiş durumdadır.

Türkiye açısından büyük devlet tehdidi olarak Batı güçleri, yani Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa ve onların müttefiki İsrail dışında, belki de en büyük tehdit kaynağı Rusya’dır.

Türkiye’yi enerji bağımlılığını iyi kullanarak hareket alanını daraltan Rusya, yakın çevre politikasını uygulayarak tarihte ele geçirdiği Erzurum, Kars ve Ardahan’ın ötesine geçerek kendine yakın devlet olarak Suriye’nin ortadan kalkması durumunda Kürdistan’ın kurulmasını sağlayarak her zaman bilinen Boğazlar üzerinden sıcak denizlere inme stratejisi yerine, Kafkaslar üzerinden Abhazya, Güney Osetya üzerinden Türkiye’nin doğu vilayetlerinden aşağı doğru inerek Hatay’a, dolayısıyla Akdeniz’e ulaşabilir.

Bölünmüş, zayıflamış bir Türkiye, Rusya’nın bu amacına hizmet edeceği gün gibi ortadadır. PKK ve PYD’nin arkasındaki güçlerin başında Rusya’nın olduğu hiç akıldan çıkarılmamalıdır.

Kırım’ın işgalinden sonra Rusya’nın, Suriye’de askeri gücünü göstermesi sürpriz değildi. Hazar Denizi’nden Suriye’deki hedeflere füze yollayan Rusya ileriki günlerde Akdeniz’deki filosundan da füze gönderme hayali kurmaktadır.

Kırım’ın işgaline karşı durmayan Türkiye, artık Suriye’de Rusya karşısında gittikçe etkisizleşecektir. Kırım gibi stratejik öneme sahip yarımadayı Rusya’nın uluslararası hukuku hiçe sayarak işgal etmesine adeta göz yuman ve sessiz kalan Ankara’nın, Moskova’nın Suriye hamlesine vereceği karşı hamleler artık çok geç kalınmış olan stratejik hataların taktiksel manevralarla düzeltilmesine çalışmaktır.

Türkiye, Astana görüşmeleriyle kuzeyde, doğuda ve güneyde ciddi bir Rus varlığıyla başı belada olduğunu kabul etmiş görünüyor.



Bu yazı 3873 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI