Bugun...
7’Lİ MASA’NIN EĞİTİMLE İLGİLİ ÖNERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - II -


Prof.Dr. Ömer Özyılmaz
 
 

facebook-paylas
Tarih: 12-04-2023 16:56

3- Ak Parti’nin Eğitim Alanında Yaptıklarını ‘Kopya’ ya da ‘İntihal’ Girişimi:

7’li Masanın hazırlamış olduğu Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin eğitim öğretimle ilgili bölümünde hem eğitim öğretime bakışları, hem de gelecekte bu alanda yapmak istedikleri projeler yer almaktadır. Ancak ‘hazırladık’ dedikleri projelerin çok büyük çoğunluğu aslında onların değildir. Aksine Ak Parti Hükümetlerinin 20 yıldır başlatıp yürüttüğü, pek çoğunu da tamamlayıp hayata geçirdiği projelerdir. Bu durumu, eğitim öğretim dili ile anlatırsak, kelimenin tam anlamıyla bir ‘kopya çekme’ ya da ‘intihal yoluyla’ bilgi çalma ve böylece kamuoyunu aldatma girişimi olduğunu ifade edebiliriz.

Şimdi 7’li masanın 10 önerisini aynen verip, karşısına da işin gerçeğini yazacağım. Takdir sizlerindir. (Siyah yazılar bana aittir):

1- 7’li Masanın önerisi, • ‘Milli Eğitim Bakanlığı ana hizmet birimlerindeki idari pozisyonlara eğitim kökenli ve liyakatli atamaların yapılmasını esas alacağız’, diyor.

Milli Eğitim Bakanlığında 1,5 Milyon öğretmenin yaklaşık %20’si yöneticidir ve yöneticilerin tamamı da zaten öğretmenlerden seçilir. Liyakat ta gözetilmeye çalışılır.

2- 7’li Masanın önerisi, • ‘Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimdeki tüm öğrencilere yardımcı kitaba ihtiyaç duymayacak şekilde ders kitaplarını yerel esnafa ve ekonomiye katkıda bulunacak şekilde ücretsiz temin edeceğiz’, diyor.

Ak Parti Ülkemizde, okulların açıldığı ilk gün, ücretsiz ders kitaplarını öğrencilere verme işini daha 20 yıl önce başlatmış ve bugüne kadar da aralıksız uygulamıştır. Son yıllarda yardımcı ders kitapları da yine ücretsiz olarak öğrencilere verilmeğe başlanmıştır.

3- 7’li Masa, • Altyapıları oluşturarak okul öncesi eğitimi 1 yıl zorunlu tutarak ücretsiz sağlayacak ve isteğe bağlı olarak 3 yaş ve üzerine erken çocukluk eğitimi imkânı sunacağız, diyor.

Ak Parti, binlerce ‘ana okulu’ kurmuş ve yüz binlerce öğrenci ücretsiz olarak şu anda iki yıl ana okullarına devam etmektedirler. Son öğretmen atamalarında da binlerce okulöncesi öğretmenliği mezunu insan, anaokulu öğretmeni olarak atanmıştır.

4- 7’li Masanın önerisi, • Çocuklarımıza üç yaşından itibaren; dil, zekâ ve beceri gelişimlerini, doğayı tanımalarını, değerler eğitimini, kişisel, fiziksel ve eğitsel gelişmelerini bütüncül bir yaklaşım ile sağlayacağız, diyor.

Ak Parti Hükümetleri binlerce kreş, gündüz bakım evleri ve anaokulları açarak dil, zekâ ve beceri gelişimlerini, doğayı tanımalarını, kendi değerlerimizin eğitimini, çocukları kişisel, fiziksel ve eğitsel gelişmelerini zaten gerçekleştirmektedir.

5- 7’li Masanın önerisi, • Tüm engel gruplarına uygun okullar inşa edecek, engelli çocuklarımızın okuldan mahrum kalmasına izin vermeyeceğiz, diyor.

 Ak Parti engellilere yönelik okulları, hem her alanda çok modern bir tarzda yaygınlaştırdı hem de engelli çocuğu olan velilere özel olarak maddi destek te vermektedir.

6- 7’li Masanın önerisi, • Kız çocukların okullaşma ve okula devam oranını artıracak her türlü çabayı gösterecek, gerekli destek ve teşvikleri sağlayacağız, diyor.

20 yıl önce Ak Parti’nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Muhtereme Eş’leri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde başlatıp takip ettiği/etmekte olduğu ‘Haydin Kızlar Okula’ kampanyasını, her düzeydeki kız öğrencilere yönelik pozitif bir ayırımcılık yaparak ciddi anlamda maddi destek vermiştir.

7- 7’li Masanın önerisi, • Her okula Milli Eğitim Bakanlığınca denetlenecek okul temelli bir bütçe verecek, okullara öğrenci başına kaynak aktaracağız, diyor.

Ak Parti, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının başından beri bu uygulamayı yürütmektedir. Okul müdürlüklerine belli meblağda bir bütçe gönderilmekte, onlar da bunları gerekli yerlere harcamaktadırlar.

8- 7’li Masanın önerisi, • Bütün Organize Sanayi Bölgelerine sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda yatılı Mesleki ve Teknik Liseler açacak, bu okulları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Organize Sanayi Bölgesi yönetimiyle işbirliği içinde yöneteceğiz, diyor.

Ak Parti yıllar önce başlattığı bu modeli bugün aynen uygulamaktadır. Hatta organize sanayi bölgelerinde veya şehir merkezlerinde eğitim öğretim yapan binlerce kamu mesleki teknik liselerinin yanında, Ak Parti’nin 2016-2017 eğitim öğretim yılında bir model olarak ürettiği Kamu Destekli Özel Okullar da bir hayli yaygınlaşmaya başlamıştır. TEKNOKENT KOLEJLERİ adıyla yaygınlık kazanan bu okullar daha çok organize sanayi bölgelerinde, yörenin ihtiyaçları ve veli-öğrencinin beklentileri doğrultusunda açılmakta ve faaliyet göstermektedir. Öğrenciler maddi bakımdan da desteklenmektedir.

9- 7’li Masanın önerisi, • “Eğitim Destek Kartı” ile anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz karşılayacağız, diyor.

Ak Parti 20 yıldan beri ilkokuldan doktora bitimine kadar, ihtiyacı olan her öğrenciye o ihtiyaçlarını karşılaması için her ay belli oranlarda destek vermektedir.

10- 7’li Masanın önerisi, • Öğretmen başına öğrenci sayısında OECD ortalamasına ulaşmayı hedefleyeceğiz, diyor.

Türkiye'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı önceki yıllarda 50’lerde, 60’larda iken son 20 yılda Ak Parti Hükümetleri, bu oranları ilkokullarda 17; ortaöğretimde ise 16 düzeyine çekmiştir. OECD ortalaması ilkokul ve ortaöğretimde 15 civarındadır. Bu durum, OECD düzeyinin zaten kazanılmış olduğunu göstermektedir.

Bu örnekler daha çok artırılabilir, yer darlığından dolayı örnekleri sınırlı tuttuk. Bütün bu konular, görüldüğü gibi, Ak Parti Hükümetlerince yapılmış/yapılmakta olan konulardır. 7’li masayı oluşturanlar, yapılmış ya da yapılmakta olan bu işleri biz daha iyisini yapacağız demiyor, aksine onlar hiç yokmuş gibi veriyor ve emek sarfetmeden bu projelere çökmeyi planlıyorlar. Ancak milletimiz bunlara bu fırsatı vermeyecektir, İnşaallah.

Bir sonraki gün devam edelim.  



Bu yazı 2430 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI