GİRİŞ
İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) olarak, 15. 11. 2023 tarihinde, ülkemizdeki öğretmen yetiştiren kurumların sorunlarını araştırmak, çözümlerini üretmek ve gelişimlerini sağlamak üzere bir proje hazırlayıp Rektörlüğümüze sunduk. Üniversitemizin ve sponsor kuruluşumuzun desteği ile çalışmalara başladık. İlk iş olarak Düzenleme Kurulu’nun üyelerini belirleyip onlarla ortaklaşa yaptığımız hazırlık çalışmalarından sonra bu yılın (2024) ocak ayında ilki olmak üzere Cumhuriyetimizin 100. Yılında Öğretmen Yetiştiren Kurumlar Çalıştayları adıyla bir dizi çalıştay düzenledik.
Öğretmen yetiştiren fakültelerden her bir fakülte ile ilgili çalıştayı düzenlerken, ülkemiz genelinde fakültenin yöneticilerinden, fakültenin sorunları ve çözümleri üzerine yoğunlaşıp çalışmalar yapmış olan öğretim üyelerinden, il milli eğitim ve okul müdürlerinden ve o fakültenin mezun ettiği deneyimli öğretmenlerden yaklaşık 40 kişiyi davet ettik. Böylece her fakülte için yaptığımız çalıştay, İstanbul ve Anadolu’nun her yöresinden katılan yaklaşık 40 katılımcı ile gün boyunca icra edildi.
Bu bağlamda 18 Ocak 2024 tarihinde ‘eğitim fakülteleri’; 29 Şubat 2024 tarihinde (kapalı olmalarına rağmen) ‘teknik eğitim fakülteleri’; 16 Mayıs 2024 tarihinde ‘fen edebiyat fakülteleri’; 06 Haziran 20242 tarihinde ‘ilahiyat fakülteleri’ ve 11 Temmuz 2024 tarihinde de ‘spor bilimleri’ fakülteleri ile ilgili çalıştayları düzenleyip yaptık. Böylece hamdolsun, yoğun bir çalışmayla, ülkemizde beş adet olan öğretmen yetiştiren kurumların sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesiyle ilgili olarak planladığımız projemizi icra etmiş olduk.
A- Öğretmen Yetiştiren Kurumlar
Çalıştaylarının Amaçları:
Öğretmen yetiştiren kurumlar çalıştaylarını üç temel amaçla düzenledik. Bunlar:
1- Dünyada ve ülkemizde bu alandaki gelişmeleri de göz önüne alarak, öğretmen yetiştiren kurumlarımızın hem ülke genelindeki ortak sorunları hem birbirleriyle ilgili hem de her fakültenin kendi özel sorunları üzerine çalışarak, onları tespit etmek;
2- Bu çalışma ve tespitlerden hareketle öğretmen yetiştiren kurumların baş etmek zorunda oldukları ve gelişimlerine engel olan sorunlarına çözümler üretmek;
3- Öğretmen yetiştiren kurumların geliştirilmesi gereken yönlerinin neler olduğunu belirleyip nasıl geliştirileceği hususunda projeler hazırlamak ve ilgili kurumlara önerilerde bulunmaktır.
Böylece geleceğin öğretmen yetiştiren kurumlarını projelendirip YÖK başta olmak üzere diğer ilgili kurumlara birer öneri paketi halinde sunmayı planlamaktayız.
B- Cumhuriyetimizin 100. Yılında Öğretmen Yetiştiren Kurumlar Çalıştaylarının, Öncekilerden Farkları:
Öğretmen yetiştiren kurumlarla ilgili olarak daha önce de pek çok çalıştaylar, kongreler ve sempozyumlar yapılmıştır. Ancak bizim yapmakta olduğumuz bu çalıştaylar dizisinin şu ayırıcı özellikleri vardır:
1- Öğretmen yetiştiren bütün kurumları, yukarıda belirttiğimiz amaçlarla tek bir projede ve bir bütünlük içerisinde, yoğun bir çalışmayla altı ay gibi kısa bir sürede ele almış olduk. Böylece öğretmen yetiştiren kurumların tamamına panoramik bir bakışla ortak ve kurumsal sorunlarının tamamını görme imkânı bulduk, çözümlerini de ona göre geliştirdik.
2- Her bir çalıştayı, bugüne kadar yapılmış olanlara göre, Anadolu’nun her tarafından çağırdığımız uzmanlarla, sorunlara ‘daha genişlemesine’ daha ‘derinlemesine’, ‘daha uzun bir zamanda’ ve ‘daha yoğun katılımcı’ bir anlayışla gerçekleştirdik
3- Çalıştaylara İstanbul dışından katılanların geliş-gidiş yol masraflarını ve en az bir günlük konaklama giderlerini, sponsor kuruluşumuz aracılığıyla biz karşıladık. Onun için Ülkemizin her tarafından ilgili herkesi rahatlıkla davet edebildik.
4- Çalıştaylarda üretmiş olduğumuz ‘ana model’e göre, ülkemizde öğretmen yetiştiren kurumların sorunlarının iki ana bölümde ele alınabileceğini gördük. Bunlar;
a- Öğretmen yetiştiren kurumların geçmişten gelen sorunları,
b- Bu kurumların süreç içerisinde ortaya çıkmış olan sorunlarıdır.
5- Bu çalıştayları, İstanbul ve Anadolu’nun her tarafından davet ettiğimiz deneyimli öğretmenler ve okul müdürleri, milli eğitim müdürleri, öğretim üyeleri, bölüm başkanları, dekanlar ve rektörlerden oluşan 200 civarında katılımcıyla gerçekleştirdik. Söz konusu katılımcıların tamamı üniversitemize gelmiş ve çalışmalara bizzat katılmışlardır.
6- Her bir fakülteyle ilgili olarak yaptığımız çalıştaylar, bir gün boyuna yüz-yüze sürmüş, sonrasında da yaklaşık iki ya da üç ay çevrimiçi olarak, özellikle de WhatsApp üzerinden devam etmiştir, etmektedir.
7- Bu çalıştaylar, herhangi bir kamu kurumunun ve onun başındaki üst düzey bir devlet yetkilisinin organizasyonu ve çağrısıyla değil, tamamen bilimsel saiklerle, gönüllü olarak ve Üniversitemizin desteğinde TARMER yönetimi tarafından yürütülmüştür.
Yarın devam edelim.
07. 08. 2024
Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ
Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı