Bugun...
TÜRKİYE DEVRE DIŞI KALIRSA


Yüksel Kanar
 
 

facebook-paylas
Tarih: 10-03-2016 13:24

DAEŞ, şimdi artık doğrudan Türkiye’ye saldırma cesareti gösteren bir örgüt. Sözde dünyanın iki süper gücü Suriye’de bu örgüte karşı savaşıyor, bütün Avrupa devletlerinin hedefinde de bu örgüt var.fakat hiçbir sonuç alamıyorlar. Kısacası dünyanın önemli güçleri, basit bir terör örgütü karşısında hiçbir sonuç alamıyor, aciz kalıyorlar. Neredeyse bütün dünyayı karşısına alan örgüt, dipdiri ayakta duruyor.

Acaba bu durum dünyada kaç kişiye inandırıcı gelebilir? Terör örgütü olarak nitelenen bu bir avuç acımasız grup, bütün dünyaya baş kaldıracak böyle bir gücü kendinde nasıl buluyor?

Bu sorunun, cevabı beklenilmeyecek derecede açık bir soru olduğu ortada. Herkes biliyor ki, IŞİD veya DAEŞ, ne dersek diyelim, aslında yok edilmesi için çalışılan değil, özellikle varedilmiş bir örgüttür. Çünkü Batı aklı, kafasına koyduğu bir planı gerçekleştirmek isteyince, onun nedenlerini de önceden hazırlar. ABD ve Rusya’nın Ortadoğu konusunda bir anlaşmaya vardıkları ve aralarında bölgenin her bakımdan yeniden şekillenmesini sağlamayı kararlaştırdıkları artık sıradan insanların bile malumu. Ortadoğu’da, herkesin gözü önünde bir oyun oynanıyor. DAEŞ, bu oyunda kullanılanbasit ama etkili bir piyon ve asıl yapılmak istenen şeyler için bir bahaneden ibaret. Birçok kuşu birden vurmak için elde tutulan bir taş.

Dediğimiz gibi bu taş, özellikle getirildi bölgeye. Başta hiç hesapta yokmuş gibi görünen Rusya’nın, artık bölgede birinci aktör haline getirilmesi de bu örgüt sayesinde oldu. Rus uçağını düşürmemiz ise, bölgede bulunan ve olayların hemen yanıbaşında olduğu için en önemli aktörlerden biri olabilecek Türkiye’yi neredeyse devreden çıkardı. Artık, topraklarımıza yapılan doğrudan ve planlı saldırılara bile etkili biçimde cevap veremez durumdayız. Sözde DAEŞ’e karşı savaş için burada bulunan Rusya, tam tersine şimdi onun koruyucusu durumunda. Türkiye’nin atacağı etkili bir adımda karşısında bulacağı ilk güç de Rusya’dır. Bu yüzden âdeta elimiz kolumuz bağlı. Rusya ise bölgede istediği gibi at oynatıyor. Türkmenler başta olmak üzere Esed’e karşı olan güçlere bombalar yağdırıyor. Suriye yerle bir ediliyor.

Rusya’nın bölgede bu kadar etkili olmasının başnedeni ise elbette Amerika’dır. İki güç orada tam bir ittifak içinde hareket ediyor. Amerika, bölgedeki bağlantıları dolayısıyla yapamadığı şeyleri Rusya’ya ihale etmiş gibi. PYD’yi bir terör örgütü olarak kabul etmemesi bir yana, ona büyük silah desteği veren Amerika’dan sonra, şimdi Rusya’nın da bu örgüte yardım ettiği ortaya çıktı.DAEŞ kozu kullanılarak PYD’nin varlığının güçlendirildiği, ileride birkaç parçaya bölünecek Suriye’de bir parçanın da onlara sunulacağı belli.

Kısacası, iki dünya gücü Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinde anlaşmış görünüyor. Bu şekillenmeye karşı çıkabilecek bir bölge gücü de yok ne yazık ki. Bölgenin sahibi Müslümanlar parça parça. Hepsi de birer bahaneyle devre dışı bırakılmışlar. Kendi öz bölgelerinde kendileri yok. Bölgenin en önde görünen ülkesi olan Türkiye’nin de devre dışı bırakılmasıyla Ortadoğu’da sınırların yeniden çizilmesinin, yeni devletlerin ortaya çıkmasının önünde hiçbir engel kalmayacaktır. 



Bu yazı 2703 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI